Monday, July 30, 2012

Sunday, July 22, 2012

3 Ramadhan :)


Alhamdulillah, hari ini 3 ramadhan 1433H :)
Moga segala amalan kita diterima oleh-NYA.
aminnn...

:)


























Friday, July 20, 2012

Salam ramadhan




Tahun nih aku puasa kat USM.
Yes, the truth hurts.

aku mohon kekuatan dan keberkatan sepanjang ramadhan kali nih.
ameennnn..
:)




Monday, July 16, 2012

Saturday, July 14, 2012

Mamat jiwang vs Minah brutal





mamat jiwang VS miinah brutal

Isnin (MULA2 BERKENALAN di stesen ktm)

Mamat : Assalamualaikum.. Hai awak, saya nak berkenalan dengan awak boleh tak..?
Minah : Waa'laikumussalam.. Boleh, tapi kene jumpa mak bapak aku dulu.. Minta izin.. Kalau mak bapak aku bagi, aku on je..
Mamat : Waaa.. Boleh tahan ek awak ni.. Ok saya jumpa mak bapak awak.. Bagi alamat rumah awak..
Minah : Ni i/c aku, cepat la salin alamat aku..
Mamat : Tangan menyalin sambil tersenyum2 (dalam hati : Ceh malas betul punya minah.. Takpe2.. Waa nama NURUL IMAN.. Lembut je nama tapi perangai brutal tol..)

Selasa (SAAT SI MAMAT JUMPA MAK BAPAK SI MINAH)

Mamat : Assalamulaikum pak cik mak cik.. Sihat..?
Pakcik & Makcik : Waa'laikumussalam.. Alhamdulillah kami sihat.. Tapi, anak ni siape..?
Mamat : Saya MOHD AIMAN.. Saya datang jumpa makcik dengan pakcik ni sebab nak mintak izin nak berkenalan dengan anak pakcik yang bernama NURUL IMAN..
Pak cik : Alhamdulillah.. Ade lagi pemuda yang gentleman macam kamu ni lagi ye zaman sekarang.. Sebenarnye, kamu la pemuda anyg pertama datang mintak izin sebelum nak berkenalan dengan anak pak cik NURUL IMAN tu..
Mamat : (Dalam hati : waaa bangge aku sebagai seorang lelaki sejati..)
Mak cik : Sebelum2 ni tak de siape yang berani datang.. katenye si NURUL IMAN tu garang sangat orang nye.. Sebenarnya tak.. Si NURUL IMAN tu orang nye lembut sangat, sopan, budi bahasa, rajin dan agama nye pun baik..
Mamat : Sambil angguk2 dan tersenyum2 mendengar cerita mak bapak minah (dalam hati : ceh.. Lembut ke..? Sopan ke..? Budi bahasa ke..? Takde gaye langsung.. Takpe2.. Wait n c minah..)
Pakcik : Pak cik izinkan anak berkenalan dengan anak pakcik NURUL IMAN…
Mamat : Terima kasih pakcik makcik..

Rabu (BILA DAH DAPAT KEIZINAN..)

Mamat : Awak parents awak dah izinkan saya berkenalan dengan awak..
Minah : Sso what..? Ade aku kisah..
Mamat : Tersenyum dalam kebengangan (dalam hati : eh2.. Sabar hati.. Sabar&hellip 
Minah : Wei aku nak jumpa mak bapak ko pulak.. Ni fon aku, ko salin kan alamat ko.. Pastu save message..
Mamat : Awak nak wat pe jumpa ibu ayah saya..? (sambil tangan laju menaip alamat umah dan save message)
Minah : Yang ko sibuk kenape..? Macam mak nenek.. Banyak tanye.. Esok ko jangan ade dekat umah dari jam 11 a.m sampai jam 12 p.m, ko merayap la kemane2 pun... Kalau ade gak kat umah, aku bakar ko hidup2 depan mak bapak ko.. Paham..?
Mamat : Ok2.. Awak, saya nak no. tepon awak..? Mane lah tau lkaau rindu2 nanti boleh calling2..
Minah : Ooiiitt.. Geli aku.. Rindu2 ingat aku ni bini ko ke..? Nak termuntah aku dengar.. Ko call je 999 mintak no. tepon aku kat dorang.. Kompem dapat.. Dapat pelempang.. Hahahahaha..
Mamat : Senyum jela (dalam hati : eieieieieieieieieeieiieieie… Geram nye aku.. Takpe2.. Sabar hati.. Sabar)

Khamis ( APABILA MAMAT BALIK KERUMAH SELEPAS JAM 12 pm)

Ibu : MOHD AIMAN.. Sampai hati senyap2 ye.. Taknak kongsi langsung kat ibu ngan ayah ye..
Mamat : Apa ibu cakap ni..? Aiman tak paham la.. (dalam kepale sambil memikir apa sebenarnye telah terjadi)
Ayah : MOHD AIMAN.. Jangan nak main nyorok2 lah kami dah tau.. Tadi jam 11, GIRLFRIEND kamu datang.. Ayah berkenan lah kalau dia jadi menantu ayah..
Ibu : Ibu pun setuju.. Cantik, sopan, budi bahasa, pandai masak, pandai amik hati orang tua.. Seronok ibu kalau dapat menantu yang boleh jadi kawan ibu.. Kalau kami masuk meminang NURUL IMAN minggu depan cane MOHD AIMAN.. Kamu setuju..?
Mamat : Kalau ayah dengan ibu setuju dan suka, terus kan jela niat nak masuk minang NURUL IMAN tu… (dalam kebingungan : Sejak bile pulak aku ade GF ni.. GIRLFRIEND yang dicakapkan oleh ayah dan ibu adalah minah a.k.a NURUL IMAN.. peerrrrrr.. Gila la aku dah lah tak kenal sape minah tu.. Brutal pulak tu tetibe je ibu ayah nak wat menantu.. Tak pe.. Jalan je.. Ade sesuatu kat NURUL IMAN tu sampai ibu dengan ayah pun suka.. Hihihi)

Jumaat (HALAL & HARAM)

Mamat : Awak, minggu depan ibu ayah saya nak masuk meminang awak.. Takpe ke awak..?
Minah : Ko setuju ke mak bapak ko minang aku..?
Mamat : Setuju
Minah : Dah ko setuju, wat pe tanye aku lagi.. Ape la.. Cume aku nak kalau kite b’tunang aku cume nak barang hantaran telekung, sejadah dan al - quran yang ko khatam kan je.. Duit hantaran ikut suke ko nak bagi berape.. Aku tak kisah.. 10 sen pun aku terima.. Pastu 2 minggu je bertunang dan pastu kawin.. Dah kite tutup kes ni..
Mamat : Amboi dasyat tol awak ni.. Awak ni garang la tapi sweettt.. ( Sambil tangan mamat nak pegang tangan minah)
Minah : Oooiiittttttttt setan.. Kuar la ko dari badan mamat ni.. Ko tau tak HARAM sentuh orang yang bukan mahram selagi ko tak lafaz “AKU TERIMA NIKAHNYA” selagi tu ko HARAM nak sentuh aku.. Ko ade wudu’ tak..?
Mamat : Takde.. Nak wat pe..?
Minah : Ko g amik sekarang.. Cepat la..
Mamat : Merungut dalam hati sambil kaki melangkah mencari paip untuk berwudu’ (eiei minah ni cube la cakap sopan sikit ngan aku.. Garang macam singe.. Singe pun tak macam dia..)

SEKEMBALI MAMAT DARI MENGAMBIL WUDU’

Mamat : Awak, saya dah amik wudu’.. Awk nak saya buat ape..?
Minah : Diam la.. Banyak bunyi la ko ni.. Nah amik ni AL-QURAN.. Ni HALAL untuk ko pegang 24 jam pun, cium, pelok pun boleh.. Pahale bergande 1000x kalau ko bace.. Ha… Aku nak ko hafaz juzu’ 30.. Minggu depan kita tunang aku tau ko da hafaz semua surah dalam juzu’ 30 tu..

Jumaat (SEMINGGU SELEPAS BERTUNANG)

Mamat : Awak ape kate kite tukar panggilan.. Saya panggil awak SAYANG dan awak panggil saya ABANG..
Minah : Ooiiiittt.. Geli aku nak panggil ko abang.. ABANG tu hanya SUAMI aku je.. Ko tu bukan suami aku lagi.. Baru tunang nak gempak2.. Bla la wei… Ha daripada ko dok ngarot yang bukan2, ko da hafaz lom juzu’ 30..?
Mamat : Emmmmmmm.. Dah2.. Nape..?
Minah : Ha.. Ha cube bace kat aku ape yang ko hafaz..
Mamat : (Dengan mulai dengan surah al - fatihah dan seterusnye membace semua surah juzu’ 30 tu sampai habis..)
Minah : Alhamdulillah.. Pas ni ko bace pulak makne2 surah dalam juzu’ amma tu.. Minggu depan aku nak dengar ko bercerite depan aku…
Mamat : Daa macam peserte pertandingan hafazan dan bercerite pulak (cakap dalam nada slow)
Minah : Ooiitt ko kutuk aku ek..? Takpe2..
Mamat : Mane ade.. Awak memang cantik comel..
Minah : Dah2.. Jangan nak cakap lagi.. Aku tau dah aku memang cantik comel.. Sebab tu ko soh mak bapak ko minang aku kan..?
Mamat : Tersenyum (Dalam hati : Ceh masuk troli sorong sendiri la weii..)

Jumaat (2 MINGGU SELEPAS BERTUNANG)

Mamat : Awak2.. Awak tak rase ke apa yang saye rase..? Saye rase macam ade sesuatu yang indah antara kite berdua la.. Setiap kali ingat awak mesti terase yang awak dekat sangat dalam hati saya..
Minah : Ooiitt yang ko nak berjiwang karat sangat ni nape..? Bengkak telinge aku dengar.. Ko ingat ko berjiwang2 ni aku cair ngan ko.. Jangan harap la weii.. Dah2.. Sekarang ko cerita kan dekat aku kisah2 dalam juzu’ amma tu..
Mamat : (Dalam hati : Dia ni memang takde perasaan langsung.. Baru nak jiwang2 dah tak boleh.. Takpe.. Sabar hati.. Sabar..)
Minah : Ooiitt berangan plak.. Aku soh cerite bukan berangan.. Cepat la cite aku nak dengar..
Mamat : Sabar la.. Ngah susun ayat ni.. (Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. Dia memulakan kisah dari 1 surah ke surah yang lain hingga khatam dalam juzu' amma tu)
Minah : Alhamdulillah.. Minggu depan kita nikah.. Aku nak sehari sebelum kite nikah ko wat qiamulllaill.. Allah tu Maha Melihat.. Kalau ko tak wat, ko tunggu la mase ko lafaz aku terime nikahnya mesti ko tersangkot2..
Mamat : Taknak la la sy.. Malu la tersangkut2.. Ok2.. InsyaAllah saya wat..
Minah : Tau pulak malu.. Ok.. Lagi 1, hari nikah tu aku nak ko senyum je sepanjang majlis.. Tak kisah la waktu tu ko sedih ke kecewa ke.. Yang aku nak tengok, ko senyum je.. Paham..?
Mamat : Faham.. Awak saya teringin nak tengok awak senyum.. Senyum la awk.. Mesti manis.. Selalu tengok muke garang awak je.. Senyum la sikit wak..
Minah : Ade.. Ade aku kisah.. Tak boleh.. Kalau nak tengok sangat aku senyum, tunggu hari kite nikah t.. Mesti ko tak boleh tidur pas tengok senyuman aku yang menggoda sangat ni tau.. Hahahahahahahaha..
Mamat : Emmmmmm.. Yelaaaaa..

Jumaat (HARI PERNIKAHAN)

Mamat : Dengan sekali lafaz.. “AKU TERIMA NIKAHNYA NURUL IMAN BINTI ISHAK DENGAN MAS KAWIN 80 RINGGIT TUNAI..”
Tok kadi : Sah3..
Minah : Alhamdulillah (Terus dia sujud syukur tanpa menghiraukan orang sekeliling dia)

(SAAT MEMBATALKAN AIR SEMBAHYANG)

Minah : Terima kasih ABANG kerana sudi mengambil NURUL IMAN sebagai isteri abang. Bimbinglah AYANG menjadi isteri yang solehah.. (sambil tangan terketar-ketar tok salam dan cium tangan suci suaminya)
Mamat : Subhanallah.. Terima kasih SAYANG sudi terima ABANG sebagai suami mu.. (sambil mengucup dahi isteri tercinta)

(MALAM PERTAMA)

Mamat : Sayang , abang tak sangka pulak rasenye belum sebulan kite kenal.. Tetibe je dah kawin.. Ajaib betul..
Minah : Tu namanye jodoh.. Kekuasaan Allah bang.. Kite hanya merancang tapi Allah juga yang menentukan segalenya..
Mamat : Sayang boleh abang tanye sesuatu..?
Minah : Tanya la abang,. (Dengan nada suara yang manje)
Mamat: Nape sayang dulu garang sangat ngan abang..? Tapi bile dengan orang tua abang n orang tua sayang cakap sopan..?
Minah : Maafkan sayang abang.. Ayang bukan sengaje nak berkasar dengan abang.. Ayang wat semua tu sebab nak uji sama ada abang sabar tak dengan karenah ayang.. Ayang nak abang terima ayang dengan seadanya.. Sebab sayang taknak kite hilang kemanisan cinta selepas berkawin gare2 abang dah sentuh ayang sebelum kawin.. Ni sekarang kite dah kawin.. Ayang milik abang.. Abang boleh sentuh ayang tanpa kene sound ngan ayang lagi.. Hihihi.. Abang nape abang kawin dengan ayang..?
Mamat : Subhanallah… Terima kasih sayang ku kerana menjaga batasan kita selama ini.. Abang pilih sayang kerana Allah.. Lepas abang wat qiamullai yang sayang suruh wat sehari sebelum nikah baru la abang dapat jawapan bagi perasaan yang tersembunyi antara kita berdua iaitu perasaan cinta.. I LOVE U SAYANG.. Waktu tu juga abang baru sedar ape hikmah nye kenape sayang suruh abang menghafal juzu' amma dan membace terjemahan nye.. Semua nya indah sayang.. Terima kasih sayang.. Sekarang pun abang sedang berusaha menghafal juzu’2 yang lain…
Minah : Alhamdulillah ya Allah kau kurniakan aku suami yang soleh (sambil tangan ye menadah doa) Abang, nape abang bagi ayang banyak sangat duit hantaran RM 20 ribu dengan kerete ALPHARD sebijik..? Kan ayang dah cakap kalau abang bagi 10 sen pun ayang terima..
Mamat : Sayang.. Anggap la tu hadiah daripada abang.. Berape sangat la nilai nye jika nak dibandingkan dengan nilai seorang isteri solehah cam ayang.. I LOVE U SAYANG UNTIL JANNAH..
Minah : I LOVE U TOOO ABANG.. UNTILLLL JANNAHTUL FIRDAUS.. AMINNNNNNN….





Simple Ring



I heart simple engagement/wedding ring! :)













Aku suka yg x da permata/batu seketul kat atas cincin.
Cantikkan yg simple camnih :)



Yg nih sebagai back up if orang tua kita nak jugak ada batu2 kat atas cincin!
hahahaha


p/s: Entry nih x da kaitan dgn aku. Sesungguhnya aku tiada calon. Sapa nak jadi calon aku? hahaha XD



Friday, July 13, 2012

Selamat pengantin baru :)


Ingat x entry aku dulu pasal fobia lelaki?
Mamat OGM tuh dah nak kawen!
Pengantin perempuan aku kenal.
Same MRSM ngan kitorang gak.
Diorang kapel after SPM.
Diorang nak kawen esok.

Kepada mamat OGM,

Selamat pengantin baru,
semoga berkekalan ke syurga. 
:)

aku?
sapa nak masuk meminang nih?
hahaha 
;p


Wednesday, July 11, 2012

JODOH








sori! mood jiwang.hahaha.bajet cam dah abis belajar, 
baru abis posting 4th y la farhana!
hahahaha

p/s: nak cincin simple je. wuwuwut!!! hehehe :)


Group 4 Happening!


Acara : Kenduri durian
Waktu : 6pm-7.30pm
Anjuran : YUS! hahaha


















Happening okeh! hahaha.


Mula-mula kenal, sume diam2.
Tak rapat sangat cam skang nih.
1st posting kitorang paediatric.
Aku dulu rapat dengan Aida je.
Ada Aida, ada aku.aku x kenal sesapa pun.haha.
Kenal2, tapi x rapat sangat la.
Posting paed dulu team dengan amin, faiz, k.tqah, padmini, nich, aida, diana, bel.
So, baik dengan yang nih jela.hahaha

Masuk 2nd posting, surgery, dah terpisah...
masuk team lain plak,
rapat yang lain plak.hahaha.

Masuk 3rd posting, orthopaedic, team aku sumenye perempuan


team terbaik setakat nih buat aku.XD
Start sini baru aku mula rapat dengan k.ina,k.wani dengan dayah.
K.wani, mula2 aku takut nak cakap dengan dia coz dia terlalu pendiam.
Tapi itu hanyalah dusta belaka.hahaha.
K.ina ok je coz dia peramah. hahaha.
Dayah pun terlalu peramah.hahaha.

*sori, entry nih banyak tulis hahaha coz aku happy ;p*

After orthopaedic, kitorang dah start minor posting, Oftalmologi.
Start nih barulah aku rapat dengan semua orang.
Kalu nak pegi makan kat cafe, semua ahli group kitorang mesti ada.
Satu meja kat cafe harmoni tuh penuh dengan geng2 kami.
Mungkin minor posting, so terasa 'kesenangan' di situ.
Stress pun berkurang.hakhak XD




*time community eye service aka CES*

ORL pun minor posting gak. 
Bahagia gak coz tiada stress di situ :D

time abis MCQ ORL

Aku ingat ahik, time posting nih, 
kerana terlalu kelapangan,
kami selalu je keluar pegi KB Mall.
Time tuh plak baru masuk duit JPA.
*orang kaya*

mangsa terjah~


budak comel.hahaha. *mesti kembang semangkuk kan? kan?* ;p


nih dia budak2 kaki shopping.
:D

Habis je minor posting, kami masuk Medical.
Time nih serius okeh.
X boleh main2. *bajet*
Posting nih serius penat.
Pagi kat HUSM, petang kelas kat HKB.
Kalu kelas dengan Dato' R*****,
sume duk gelabah pikir sapa akan jadi mangsa perfom PE.hahaha
Tapi, serius, Dato' R***** baik je kot?

Then, psychiatric dan neuro.

time nih fresh abis exam psychiatric.
Tengok, sume duk galas beg lagik.hahaha

Dan yang terakhir adalah O&G.

Hampir setahun kitorang together2, Group 4.
Banyak gila kisah suka dan duka.
Macam2 ragam budak dalam group aku nih...
ada manic, blurrr, happy go lucky, sengal, suka mengacau..sume acuan ada.hahaha

Aku harap kami semua group 4 dapat naik tahun 5 sama2,
Tiada yang tercicir.aminnnn..
Harap2 tahun 2013 kami akan jadi DOKTOR! :)
Aminnnn...


p/s: sedih plak nak balik rumah. baru abis 4th y dah sedih. Nanti dah abis 5th y camna?
p/ss: setiap pertemua, pasti ada perpisahan XD











Tuesday, July 10, 2012

menjauh







semakin hari semakin menjauh.
aku benci saat itu.
ini serius.


DOWN





Down sgt2.
Exam clinical paling teruk buat aku.

jgn tanya aku macam mana sbb memang aku tak baik.
ya.
tak baik sgt2.

p/s: ya ALLAH, kuatkan hati aku utk terima segala keputusan nanti


Monday, July 9, 2012

100 TRUTH





WHAT WAS YOUR:
1. Last beverage: air putih aka air masak

2. Last phone call: call rumah.mengadu pasal exam ari nih dan exam esok >.<

3. Last text message: k.wani, kalu nak ckp pt bt check up ke, mogtt ke kena mention 20th w of poa or 20th gestational age? *syndrome exam.haha*

4. Last song you listened to: ombak rindu.berjiwang sket.hakhak XD

5. Last time you cried: 2 minggu lepas.b4 presentation dgn Prof A*****.haha
HAVE YOU EVER:
6. Dated someone twice: x pernah~


7. Been cheated on: pernah.kuciwa tahap max!!

8. Kissed someone & regretted it: nope

9. Lost someone special: pernah

10. Been depressed: skang nih? haha

11. Been drunk and threw up: GILA! mestilah x.haha


LIST THREE FAVORITE COLORS:
12. white

13. purple
14. green 

THIS YEAR HAVE YOU: (2012)

15. Made a new friend: x da kot?

16. Fallen out of love: pernah (sambil bayang HO dkt ward)*blushing* hakhak

17. Laughed until you cried: haruslah ada!

18. Met someone who changed you: nope

19. Found out who your true friends were: YES!

20. Found out someone was talking about you: adalah kot?

21. Kissed anyone on your friend's list: nope

22. How many people on your friends list do you know in real life: sume

23. How many kids do you want?: <5. haha

24. Do you have any pets: kucing.tp dia sombong dgn tuan sendiri -____-"

25. Do you want to change your name: x mau. nama FARHANA best kot. maksud GEMBIRA lagik

26. What did you do for your last birthday: mereka celebrate kat KFC bersama kek ;')





27. What time did you wake up today: 5.50am coz pagi tadi MCQ

28. What were you doing at midnight: study sambil on9 or tido

29. Name something you CANNOT wait for: puasa sepenuhnya tahun ini di rumah aka x nak remedial >.<

30. Last time you saw your Mother: 2 minggu lepas. mak, ayah mai kelantan XD

31. What is one thing you wish you could change about your life: tingkah laku supaya lebih sopan?haha

33. Have you ever talked to a person named Tom: TOM si kucing tuh? banyak kot kat DM nh.haha

34. What's getting on your nerves right now: feel guilty right now

35. Most visited webpage: FB, beautifulnara

36. Whats your real name: Farhana binti Kamaruzaman

37. Nicknames: fana, nenek, nenda, doc peace, adik.hakhak

38. relationship Status: single is pringle! yummy!

39. Zodiac sign: Gemini beb~

40. Male or female?: female

41. Primary school: Sek. Keb. Tok Jembal

42.Secondary school: SMK Kompleks Gong Badak, MRSM Kuala Bearng


43. High school/college/university?: KMKulim, USM Kubang Kerian


44. Hair color: maaf.aurat.tdak dpt bercerita.hahaha XD

45. Long or short: sama jaw spt di atas

46. Height: 168cm.

47. Do you have a crush on someone?: Dr. A****. (surgeon beb!) ;)

48: What do you like about yourself?: sgt kuat bermotivasi.haha

49. Piercings: nope

51. Righty or lefty: righty
FIRSTS :
52. First surgery: never
53. First piercing: never
54. First best friend: Jamilah
55. First sport you joined: anak coach mestilah lumba lari.hakahk
56. First vacation: jap, nak kol mak.
58. First pair of trainers: apa nih?haha


RIGHT NOW
59. Eating: nope
60. Drinking: nope
61. I'm about to: mandi n solat maghrib
62. Watching on: taip benda mengarut nih.hahaha
63. Waiting on: merdeka ptg esok >.<


YOUR FUTURE
64. What kids?: 1 perempuan, 1 lelaki? kembar pun ok~ XD
65. Get Married?: abis belajar la.baru tumpu perhatian kat suami.perghhhhhhh...ayat! ;p
66. Career?: Medical student yg byk songeh.hahaha


WHICH IS BETTER :
67. Lips or eyes: mata.mata-mata cinta.cewah~

68.Hugs or kisses: hugs~

69. Shorter or taller: taller sbb aku tinggi. Sama tinggi pun ok ja.haha

70. Older or Younger: sama umo? tua setaun 2 pun ok gak~

71. Romantic or spontaneous: spontaneous. =)

72. Nice stomach or nice arms: nice arms? byk blood vessel lagi bagus, aku boleh practice set iv line/amik blood senang sket.hakhak

73. Sensitive or loud: loud but not hot-tempered

74. Hook-up or relationship: relationship

75. Trouble maker or hesitant: trouble maker.gangster pun ok.hahaha
HAVE YOU EVER :
76. Kissed a stranger: GILA.mestilah x!

77. Drank hard liquor: Haram tuh.hahaha

78. Lost glasses/contacts: nope

79. Sex on first date: ????? nope

80. Broke someone's heart: pernah ka?

82. Been arrested: pernah dgn cikgu time form 1 kot coz tulis surat cinta kat budak laki kelas belakang.hahaha

83. Turned someone down: penah. MAAF

84. Cried when someone died: yup

85. Fallen for a friend?: pernah.


DO YOU BELIEVE IN:
86. Yourself: kengkadang

87. Miracles: kengkadang.lebih2 time nk exam.hahaha

88. Love at first sight: nope!

89. Heaven: yes

90. Santa Claus: x caye coz org gemok mana boleh terbang guna rusa nanti jatuh kot?

91. Kiss on the first date: nope

92. Angels: aka MALAIKAT. Yes!


ANSWER TRUTHFULLY:
94. Had more than 1 girlfriend/boyfriend at a time: x pernahh

95. Did you sing today?: tiap2 ari kot?

96. Ever cheated on somebody?: yes

97. If you could go back in time, how far would you go?: x nak patah balik coz susah kot sampai tahap nih ;p

99. Are you afraid of falling in love?: yup! takut dikecewakan.

100. Posting this as 100 truths?: yelah yelah! nak post la nih.






Sunday, July 8, 2012

Friday, July 6, 2012

Penat






Isnin MCQ.
Selasa clinical exam.
Exam end posting O&G.

Penat.
Penat study.
Penat nak amik exam.
*bajet cam kuat giler study*
booooooooooooo fana!!! ;p

Aku nak abiskan 4th y dgn cemerlang.
Tiada pengulangan.
sebab aku dah PENAT.
insyaALLAH.
Aminnn...


p/s: tak sabar nak balik rumah.nak tido.nak makan.nak berfoya2~~



Wednesday, July 4, 2012

ABC



Selalu nak jaga hati orang je..

hati sendiri sapa nak jaga?

Aku diam coz aku x nak cari pasal.

Seminggu lebih je agik nak abis semester kat USM nih.

So, kalu tiba2 aku diam, jgn tegur/buat lawak dengan aku.

Sebab time tuh hati dah terluka dan juga terasa tahap maksima.

Sometimes, something are better left unsaid.

p/s: malam nih nisfu syaaban :)


Tuesday, July 3, 2012

DALAM atau LUAR negara???


Sekadar bercerita...

Dulu time duk kat MRSM ada satu pemilihan student untuk interview pergi belajar kat overseas. Aku x ingat diorang panggil apa tah benda alah tuh.hahaha. Dia buat pemilihan based on result trial SPM. Time tuh aku x dapat tercalon. Menangis2 aku pergi mengadu kat guru homeroom aku. Bajet cam dah cukup bijak pandai nak p belajar kat luar negara.hahaha.

Dulu aku selalu cam berbangga tengok kawan2 p study kat overseas. Yelah, dapat main salji, p bercuti sana sini, dapat kenal negara orang, dapat bercinta dengan mat salleh..eh??? hahaha. Even kawan aku duk study kat indon pun aku dah cam "wahhh..terernya dia"..sedangkan aku hanyalah seorang pelajar universiti tempatan yang tabah orangnya. Kadang2 aku rasa segan bila nak chat dengan kawan2 aku yang duk overseas nih... Dalam fikiran aku mesti fikir sistem pembelajaran diorang mesti lagi excellence dari universiti tempatan. Siapalah aku nih..cewah.hahaha.

Tapi itu dulu...

Sekarang nih pemikiran aku pasal belajar kat overseas memang berubah 100% la bila beberapa orang budak overseas mai buat attachment kat HUSM dan diorang langsung x reti nak amik darah. Alat yang asas pun x tau cam syringe, needle bla bla..Bila dah darah pun x reti, bila set iv line pun haruslah x reti. Aku cakap sume benda nih bukan nak kecik2 kan diorang tapi sekadar untuk berkongsi cerita. Yelah, skang nih ramai adik2 lepasan SPM berebut2 nak study kat overseas. U dalam negara pun pandang sebelah mata. Tu pun kadang2 x pandang langsung. Yelah, dalam negara apa kelas kan? Kat overseas la ber'class'. Boleh jumpa mat salleh. Tapi dik, kat USM pun boleh jumpa mat salleh gak? Doktor foreigner berlambak kot. Adik2 akan rasa duk kat overseas ;p

Ok2. Aku melalut plak. Point aku nak bercerita kat sini adalah study medic(aku cakap pasal medic jelah since aku amik medic) kat Malaysia adalah yang terbaik, bak kata doktor aku lah. Dia penah cakap kalu U kat satu negara nih, dia x akan bagi student examine patients, just clerk and observe camtuh je. wajarkah begitu??? Nanti bila dah jadi doktor esok2, usha jelah patient? -___-"

Baiklah kalu korang study kat Malaysia. Kalu kat sini, kitorang boleh belajar banyak bendalah time clinical year. Skill clerk patient, skill palpate, percussion, auscultate esp murmur, amik BP, blood taking, set iv line, set iv drip, pasang CBD, conduct labour, bla bla bla...memang banyak bendalah boleh belajar. Korang kena ingat, nak jadi doktor bukan hanya tahu pasal hafal itu hafal ini. Skill pun kena khatam gak beb! That's why bila student viva distinction masuk clinical year, kurang dalam peng'skill'an mereka..(ayat apakah ini?? ;p)

Oleh itu,(perghhh...ayat cam buat esei!) di sini saya sarankan supaya adik2 di luar sana buatlah pilihan yang BIJAK untuk study di luar negara mahupun di dalam negara.hahaha XD

-peace, no war-



Pages